De Twee dingen over definities
Definities
1. Gemeenschappelijke formele complete beschrijving
2. Er is altijd discussie over
Waar komt de drang toch vandaan te definiëren en te willen herdefiniëren? Ten eerste, mensen hebben behoefte aan overzicht en orde en dat is een reden tot definiëren van zaken. Ten tweede helpt een definitie bij onze communicatie om te voorkomen dat we appels met peren gaan vergelijken. Desalniettemin is er vaak discussie over. Neem een woord als kunst. Wat is daar de definitie van? Is kunst hetzelfde als cultuur? Is kunst de culturele sector? En valt kunst ook onder een bredere definitie van de creatieve industrie?
Kan één definitie dan ook onder andere definities, groepen vallen? We maken het onszelf ongewild toch best ingewikkeld.
Maatschappelijke ontwikkeling is een reden tot het willen herdefiniëren. In de loop van de tijd krijgen woorden andere definities. Daar waar men vroeger onder kunst de ambachten verstond, is kunst tegenwoordig een creatieve uiting, die vaak meer richting experiment gaat en als spiegel van de maatschappij fungeert. Kunst is ook een westers begrip. In andere landen valt kunst weer onder cultuur en is kunst meer verweven met de maatschappij. Wie zijn werkelijkheid is het, als je een definitie vormgeeft? Dit impliceert dat je een definitie dus ook altijd in een context moet plaatsen en een definitie niet autonoom fungeert. Het is een poging tot een gemeenschappelijk formele complete beschrijving, maar door de noodzakelijke context en ieder zijn eigen perspectief is er altijd discussie over.
Two things you need to know about…
Econoom Glen Whitman is begonnen met het spel van de twee dingen. Het gaat uit van het principe dat er voor elk onderwerp altijd maar twee belangrijke dingen zijn, die je moet weten. Al het andere is een afgeleide van die twee dingen, of gewoon niet belangrijk. Zoals Einstein zei: “Alles moet zo simpel mogelijk worden gehouden, maar niet simpeler”.
Mooie voorbeelden:
Accountancy
1. De proefbalans moet in balans zijn
2. Er is veel ‘grijs’ gebied
Marketing
1. Vind uit wie je kopers zijn
2. Vind meer van dezelfde kopers
Handel
1. Koop laag
2. Verkoop hoog
Perceptie
1. Perceptie is een realiteit
2. Perceptie is zelden de realiteit
Cathelijne Esser heeft het initiatief genomen tot de Nederlandse versie van ‘De Twee Dingen’. Je leest op haar site handige, grappige en ware twee dingen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Heb jij twee dingen, die we moeten weten? Geef ze door aan Cathelijne.
Ik lees ze met plezier.
Groeten,