Top 5 boeken met een impact

“Jongens waren we, maar aardige jongens”, is een bekende openingszin uit het boek ‘De Titaantjes’ van Nescio. Een goed boek, grijpt je direct bij de eerste pagina. Mijn liefde voor boeken is vroeg begonnen en zeker nog meer gestimuleerd door mijn docent Nederlands op mijn middelbare school. Hij kon prachtig vertellen, ging in op de symboliek, en daagde uit om fictieboeken te gebruiken als reflectie en als stimulans voor je eigen fantasie. Een boek, dat een indruk achterlaat, vergeet je niet, die draag je bij je in je leven. Tijd voor een top 5 van door mij gelezen boeken met een impact.

#1 De Kellner en de Levenden

Dit boek las ik voor het eerst voor mijn boekenlijst VWO en is nog altijd mijn favoriet. Ik heb er inmiddels, net als van #2, meerdere versies van. Het boek van Simon Vestdijk gaat voor mij in op een aantal essentiële eigenschappen van de mens en het leven. Het raakt angst, vriendschap, liefde, en confronteert de bewoners met hun eigen gedrag en wie ze zijn.
In twaalf hoofdstukken wordt chronologisch het verhaal verteld van elf flatbewoners en een gast, die op een avond worden opgepakt door mannen die zich voor agenten uitgeven. De agenten brengen de twaalf naar een bioscoopgebouw, van waaruit een onwerkelijke tocht begint door verschillende ruimtes die zich in dit gebouw lijken te bevinden. Zo komen de flatbewoners terecht op een spoorwegemplacement, waar ze opgejaagd worden door monsters. Vervolgens belanden ze in de troonzaal van de duivel, die echter minder machtig blijkt te zijn dan hij zich voordoet. Ze weten te ontsnappen en keren terug op de plaats waar ze werden opgepakt. Daar worden ze toegesproken door een kelner die hen tijdens hun tocht heeft bijgestaan. Tijdens hun tocht door de infernale ruimtes draait alles voor de flatbewoners om één vraag: wat gebeurt er met ons?

#2 One flew over the cuckoo’s nest

Een klassieker, kan ik toch wel zeggen. Humorvol met een diepere dimensie. Wie bepaalt wie gek is? En wat vinden we van de toegepaste methodieken? Jaren later bezocht ik museum Het Dolhuys in Haarlem. Vragen die het boek van Ken Kesey en de film met Jack Nicholson worden gesteld, staan ook centraal in dit museum. Luister naar de verhalen van de vermeende ‘gekken’ en verwonder je over onze aanpak en benadering.

one flew over the cuckoo's nest 02_72lijmen

#3 Lijmen/Het Been

Het boek voor verkopers. Een dubbel roman van Willem Elsschot over de twee hoofdpersonen Laarmans en Boormans. Laarmans en Boorman benaderen zakenmensen met het idee een artikel over hun zaak te publiceren in het Wereldtijdschrift. In dat artikel wordt in prachtige volzinnen (die voor ieder artikel steeds weer aangepast worden) de betreffende zaak aangeprezen als de beste in zijn soort. De teksten waarin het betreffende bedrijf wordt aangeprezen zijn overigens standaard en kennen weinig variatie, maar de bedoeling is dat de clientèle zich niettemin gevleid voelt door de fraaie bewoordingen. Boorman slaagt er bovendien in de prijs per exemplaar op slinkse wijze op te hogen door de clichés van de foto’s per vierkante centimeter te berekenen :). Misschien willen we soms ook graag geloven en belazerd worden.

#4 Einstein, Picasso: Space, Time And The Beauty That Causes Havoc

Wat hebben Einstein en Picasso met elkaar gemeen? Deze vraag staat centraal in dit boek van Arthur Miller. Er blijken grote parallellen te bestaan tussen de twee grootheden in de natuurkunde en kunst. Aan de hand van de relativiteitstheorie en het schilderij van Les Demoiselles d’Avignon wordt dit geïllustreerd. In feite werkten ze beiden aan hetzelfde probleem, blijkt in dit boek.

einsteinhersey

#5 Situationeel leidinggeven

Dit boek las ik voor het eerst tijdens mijn studie aan de HKU. Een boek, dat eigenlijk altijd professioneel van pas komt. Daar waar de Roos van Leary een heel goed toepasbaar model is voor dagelijkse optimale communicatie, is dit boek van Paul Hersey dat voor leidinggevenden voor hun dagelijks beïnvloeden van hun medewerkers. Hoe haal je het optimale uit verschillende personen? Een boek, dat iedereen die samenwerkt een keer gelezen moet hebben.

Mariël