ONDERNEMER

OPRICHTER VAN ADVIESBUREAU CREATIVEMV EN TWEE COMPETENTIESCANS

Over Mariël Voogel

Mariël Voogel is sinds 2011 eigenaar van CreativeMV en initiatiefnemer van online producten gericht op de ontwikkeling van competenties als de docentenscan en de CreativeScan. Haar kracht ligt in het snel (over)zien van ontwikkelingen en kansen voor beleid en voor bedrijven. Ze heeft ruime ervaring in het ontwikkelen van (economisch) beleid en beleidsprogramma’s en de inbedding hiervan in structureel beleid. Mariël Voogel is betrokken bij diverse projecten gericht op o.a. ICT en bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak, economische ontwikkeling; ontwikkeling van (creatief en cultureel) ondernemerschap; en innovatie en creativiteit in het MKB.

Educatie

 • Master Kunstbeleid -en Management

  Media- en Cultuurwetenschappen, Universiteit Utrecht

 • Bachelor Kunst- en mediamanagement

  Kunst- en Mediamanagement, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

 • Propedeuse Vrijetijdskunde

  Vrijetijdskunde, Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer

 • Diploma V.W.O.

  Alkwin College

Ervaring

 • Eigenaar CreativeMV

  Adviesbureau voor beleid, strategie en programmamanagement
  2011-heden

 • Beleidsadviseur regionale economie

  Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland
  2008-2011

 • Programmamanager en bedrijfsadviseur

  Kamer van Koophandel voor Centraal Gelderland
  2002-2008

Mijn laatste werken in beeld

Wat is mijn meest toonaangevende project?

Voor de start van mijn eigen bedrijf heb ik 10 jaar voor de Kamer van Koophandel als bedrijfsadviseur en beleidsadviseur economie gewerkt. Mijn meest toonaangevende project uit die periode voor mij was Ik Start Smart. Dit van oorsprong met Europees geld gefinancierde project heb ik uitgerold in diverse provincies en heeft geleid tot structureel startersbeleid in provincie Gelderland en het eerste microfinancieringsfonds in Nederland.

Onderzoek door EIM en ITS naar de gekozen aanpak heeft aangetoond dat het slagingspercentage van starters na 5 jaar wordt verhoogd van 45% naar 89% en dat het risicoprofiel afneemt voor financierders. Dit heeft geleid tot de huidige aanpak van bijv. Qredits en ook van mijn eigen product CreativeScan.

Wat zijn mijn nevenactiviteiten?

Ik ondersteun graag allerlei initiatieven gericht op het bevorderen van creativiteit en ondernemendheid. Ik ben direct betrokken bij:

Ik sta open voor functies als lid van Raad van Toezicht of als commissaris in het MKB.

Mariël Voogel schrijft regelmatig blogs op haar sites. Mijn blogs gaan met name over het economisch – en innovatiebeleid, en de ontwikkeling van creativiteit en ondernemerschap. Ze schrijft op verzoek ook voor anderen. Ze is een zogenaamde ‘ghostwriter’ voor een aantal vaste organisaties.

Wat is mijn passie?

Eten, mijn passie is overduidelijk eten, mijn hele leven lang. Vroeger was het de eerste vraag, die ik stelde aan mijn moeder als ik opstond en nu ik erover nadenk eigenlijk nog steeds, maar vanzelfsprekend inmiddels aan mijzelf. Ik houd van uitgebreid en puur koken en heerlijke wijnen daarbij, voorkeur voor een mooie vettige wit en een ‘stront’ of aardse rood. Een mooi gedekte tafel kan ik echt van genieten. En kunst, dat zal je ook duidelijk zijn geworden. Muziek, theater, een kunstwerk kan mij emotioneel raken, het ontspant, en geeft energie tegelijkertijd. Het brengt mij altijd in beweging in welke vorm dan ook.

Ondernemerschap is ook een soort van passie, hoe je het ontwikkelt, maar ook the way of life dat het mij biedt. Mijn vader is voor mij eigenlijk altijd wel een voorbeeld geweest op dit gebied. Hij heeft een bedrijf opgezet in administratieve software en in ruim 25 jaar met succes opgebouwd. De laatste jaren voeren we steeds meer gesprekken over zijn ondernemerschap en zijn keuzes daarin. Ik heb veel respect voor de wijze waarop hij dit heeft gedaan. En ook voor mijn moeder, die hem altijd heeft gesteund en geholpen.

Ik vind het altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, onderbouwde discussies te voeren die ergens toe leiden of waar ik zelf van leer, te filosoferen, en verhalen te horen. Ik houd van verhalen, net als van geschiedenis, cultuur en tradities. Het neemt mij mee in mijn gedachten en beelden. Dit zal je ook horen van mensen die mij goed kennen.

Ik ben sterk in het direct associëren, in verbindingen leggen tussen datgene dat aan de orde is en andere mogelijkheden voor nieuwe invalshoeken en kansen. Dit heeft als voordeel dat ik vaak al stappen of ideeën heb bedacht, die ik direct kan inbrengen of toepassen.

Als ondernemer liggen mijn sterke en zwakke punten onder een vergrootglas en dit maakt dat ik mijn grenzen wel moet verleggen en mij moet ontwikkelen om mijn doelen te bereiken. Een mooie uitdaging.

Liberaal

Al vroeg zei mijn vader tegen mijn broer en mij: “geluk overkomt je niet, geluk maak je zelf.” Dit is mij altijd bij gebleven. Ik geloof sterk dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven en hoe dit verloopt. Zoveel mogelijk vrijheid voor het individu zolang het de vrijheid van anderen niet beperkt. Ontplooiing en zelfredzaamheid horen daarbij.
Tuurlijk moet er een opvang zijn voor diegene die dat geestelijk of fysiek niet kunnen, maar verder kan een ieder proactief zijn leven leiden als hij of zij dat wil. Wat ik niet begrijp is dat Liberalisme heel vaak door media als niet sociaal wordt afgeschilderd. Het is juist sociaal. Sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid van mensen zijn voor liberalen een belangrijk goed. Niet iedereen is hetzelfde maar een overheid kan wel voor iedereen gelijke kansen bevorderen. Ik voel mij dermate verbonden met de beginselen van het liberalisme en het gedachtegoed van het liberaal manifest van de VVD, dat ik in 2006 lid ben geworden van de VVD.

Wat zijn mijn stellingen?

 • De belangrijkste economische beleidspijlers op dit moment voor de toekomst moeten zijn: arbeidsmarkt, ruimtelijke ordening en deregulering.
 • De kunstenaar is de nar voor een organisatie.
 • Kunst brengt de waarnemer terug naar zijn of haar essentie en authenticiteit.
 • Er is een relatie tussen kunst en conjuncturele bewegingen.
 • De kunstenaar is relatief ondernemender dan een gemiddeld MKB ondernemer.
 • Ondernemerschap is net als creativiteit te ontwikkelen, willen en doorzettingsvermogen zijn essentiële succesfactoren.
 • De ondernemer bestaat niet.
 • De toepassing van en toegang tot technologische mogelijkheden wordt nu nog door de spelers in de markt georganiseerd. We zijn nog niet zover dat het ‘publiek’ bepaalt. De komende jaren zullen echter de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, voedselproductie, en robottechnologie de maatschappij en economie ingrijpend veranderen.

Je wordt altijd beïnvloed en je doet er zelf net zo hard aan mee. Dit maakt autonomiteit een relatief begrip. Het enige wat uniek is, is ieders perceptie van de werkelijkheid en de wijze waarop je ermee om gaat.